Video: Armand komt met uniek album

Video: Armand komt met uniek album

Gepubliceerd op donderdag 13 september 2007

Bekijk de video:

Modem / ADSL door ANP

De Nederlandse protestzanger komt na vijf jaar noeste arbeid met een nieuw album, 'Mooie Woorden'. En wat voor één: het is een driedubbele ouderwetse LP, die hijzelf zijn 'tripelpee' noemt. Een video-interview.

13 jaar na zijn laatste cd 'One Of Eur Kind' komt Armand met een unieke release. Hij brengt zijn nieuwe album 'Mooie Woorden' uit, alléén op vinyl. Extra bijzonder is dat dit album bestaat uit drie elpees. Armand noemt 't dan ook zijn 'tripelpee'.

In eerste instantie wilde hij gewoon een LP maken met mooie liedjes, die fijn te beluisteren zouden zijn 'met de koptelefoon onder het genot van een jointje en een kopje thee'. Maar naarmate de tijd verstreek vond Armand het toch jammer dat hij zijn maatschappijgeëngageerde wijsjes, die hij nog steeds schrijft, niet aan het vinyl zou toevertrouwen.

Armand herinnerde zich bovendien dat hij nog een verplichting had jegens de fans die in 1974 zijn dubbelaar 'Een Beetje Vriendelijkheid' aangeschaft hadden en tot hun teleurstelling moesten constateren dat er in de drieluikhoes maar twee platen zaten, omdat zijn destijdse platenbaas het financieel welletjes vond na maanden opnemen. Dus is het uiteindelijk een drie-elpee-album geworden, die qua naamgeving van 'tripolaar' naar 'tripelelpee' naar 'tripelpee' ging.

Neerlands' enige echte overgebleven protestzanger heeft een goede reden om zijn 22 songs niet op cd uit te brengen: "Omdat een LP minimaal 75 jaar meegaat en een cd amper 15 a 20. Dus je geeft de mensen een duurzaam product."

Hij werkte maar liefst vijf jaar aan 'Mooie Woorden'. De 60-jarige Armand speelde zelf alle instrumenten in, nam alles op in zijn eigen homestudio, ontwierp de (drieluik klap)hoes en schreef natuurlijk alle songs en lyrics (die zullen worden bijgevoegd op een tekstvel).

De keuze voor een LP is opvallend, gezien bijna niemand meer een platenspeler in huis heeft. Hij maakt zich echter totaal geen zorgen over de verkoopcijfers. Het zijn juist de jongeren die het prachtig vinden. Zo liet een 15-jarige Belgische fan aan Armand weten: "Ik heb op je site gezien dat je een LP gaat maken en nu heb ik eindelijk een reden om een pickup te kopen."

De exacte releasedatum van 'Mooie Woorden' houdt Armand nog even voor zich. De Eindhovense zanger bazuint zijn snode plan namelijk ook al vijf jaar van de daken bij optredens en in interviews, niet wetend hoe tijdrovend studiotechniek eigenlijk is. Zeker is in elk geval dat de tripelpee in het najaar van 2007 verschijnt.

Woensdagmiddag is er dan ook een begin gemaakt met de productie. De eerste moederplaat van het drie-elpee-album werd gesneden bij perser Record Industry in Haarlem. Planet Internet was bij de speciale snij-sessie en stelde Armand wat vragen over 'Mooie Woorden'. Bovendien legden we het hele proces vast op de gevoelige plaat.

Bekijk het video-interview boven aan dit artikel.

Bekijk hieronder de fotogalerij van de snij-sessie

Foto’s: © Dirk Sloos / Muze


Klik op de foto's om te vergroten

Armand neemt goedgeluimd plaats achter de mastertafel

Record Industry's Rinus bewerkt de songs...

... om een goede eerste moederplaat te krijgen

Hoogste concentratie

Zo te zien gaat het goed

Armand wacht geduldig tot er gesneden gaat worden

Tussendoor even het interviewtje geven

Het moment is gearriveerd, de moederplaat wordt gesneden

De groeven worden gelegd

Nog even in de perserij kijken, waar 'Mooie Woorden' straks wordt geperst

Armand verkneukelt zich vast! Straks is ie eindelijk klaar

 


tekst : Monique van den Boogaard
foto's : Dirk Sloos